Kültür & SanatMagazinMedyaMüzik

ZÜLFÜ LİVANELİ’DEN İSTANBUL’UN SANAT VE EDEBİYAT YÜZLERİNE SAYGI DURUŞU!

Türk edebiyatının evrensel değeri Zülfü Livaneli’nin “Gölgeler” başlıklı uzun hikâyesi, İstanbul’la özdeşleşmiş yazar ve tarihi şahsiyetlerin isimlerini İnkılâp Kitabevi etiketiyle sayfalara taşıyor. 

Zülfü Livaneli’nin Konstantiniyye Oteli romanında yer alan “Edebi ve Ebedi Gölgeler” başlıklı bölümün zenginleştirilmesiyle ortaya çıkan; “Gölgeler” kitabı, eserlerinin yanı sıra yaşanmışlıklarıyla da iz bırakan yazar ve şairleri İstanbul akşamında bir araya getiriyor.

Livaneli’nin romanının bir bölümü olarak başlayıp, kendi başına bir eser haline gelen “Gölgeler“, İstanbul’un büyüleyici atmosferinde can bulan edebi ve tarihi kişiliklere saygı duruşunda bulunuyor. Mustafa Kemal Atatürk’ten Fatih Sultan Mehmet’e, Nâzım Hikmet’ten Halide Edip Adıvar’a, kadar pek çok ünlü ismin kendisine yer bulduğu uzun hikâyede, edebiyat tarihine ilişkin pek çok ayrıntı da yer alıyor.

Aykut Aydoğdu’nun çizimleriyle zenginleşen esergözden geçirilmiş yeni baskısıyla İnkılâp Kitabevi tarafından edebiyatseverle buluşuyor.

 

Arka Kapak

 

Zülfü Livaneli’den İstanbul’a ve onun yazarlarına, şairlerine bir saygı duruşu.

Livaneli külliyatının özgün örneklerinden olan bu kitapta gölgeler yani ismi var cismi yoklar, müstearlar bir İstanbul akşamında hayali ve neşeli bir buluşma için bir araya geliyor.

 

Bir gece yarısı Sultanahmet Meydanı’nın ıssızlığında toplanan gölgeler arasında kimler yok ki: Fatih Sultan Mehmed, Mustafa Kemal Atatürk, Halide Edip Adıvar, Yahya Kemal Beyatlı, Reşat Nuri Güntekin, Nâzım Hikmet, Sabahattin Ali, Kemal Tahir, Orhan Kemal, Orhan Veli Kanık, Yaşar Kemal, Attilâ İlhan, Cemal Süreya, Ece Ayhan, Ülkü Tamer.

“Bu kitapta yazar ve şairlerimizin asılları değil ama gölgeleri var; yani müstear isimleri. Hem varlar hem yoklar, hem ünleri çok yayılmış hem de sonsuza kadar gölge olarak kalmaya mahkûmlar.”

 

Yazar Hakkında

Ömer Zülfü Livaneli (1946, Ilgın), öğrenim hayatına Ankara Maarif Koleji’nde başlayan Livaneli, ardından Stockholm’de felsefe ve müzik eğitimi aldı. Hem Türkiye hem de dünya yazınına ve kültürel birikimine müzik, edebiyat, sinema gibi çeşitli mecralarda katkı koydu. Üretken yazarın romanları 40 dilde yayımlandı; İspanya, Kore ve Almanya’da çok satanlar listesine girdi. Son olarak Serenad, basının ve uluslararası kültür çevrelerinin yoğun ilgi gösterdiği bir organizasyonla Amerikalı okurlarıyla buluştu.

Zülfü Livaneli’nin romanları İtalya ve Fransa’da Yılın Kitabı Ödülü, ABD’de çeşitli edebiyat ödülleri, Balkan Edebiyat Ödülü; Türkiye’de Yunus Nadi Roman Ödülü, Orhan Kemal Roman Armağanı ve Beyaz Martı Onur Ödülü gibi ulusal ve uluslararası ölçekte pek çok saygın ödüle layık görüldü. Columbia, Harvard, Princeton, Shangay, St. Petersburg, Kazan gibi dünya çapında prestij taşıyan üniversitelerin yanı sıra, çeşitli Türk üniversitelerinde de konferanslar ve dersler veren usta edebiyatçının romanları, Missouri Southern State University’de (MSSU) ders kitabı olarak okutuldu. Cengiz Aytmatov ev sahipliğinde Arthur Miller, Peter Ustinov, James Baldwin, Yaşar Kemal gibi 20. yüzyılın edebiyat dâhileri ve düşünürlerinin katılımıyla gerçekleşen Issık Göl Forumu’nda yer aldı.

Romanları kadar fikirleri ve müziği ile de dünya basınında övgülerle karşılanan bir sanatçı olan Livaneli edebiyat, müzik ve sinema alanlarında 30’dan fazla ulusal ve uluslararası ödül sahibi. Çalışmaları, dünya çapında yüz binlerce okur ve dinleyici tarafından takip ediliyor.

1972 yılında, dönemin politik atmosferi etkisinde, düşünceleri nedeniyle suçlanarak hapis ile cezalandırılan ve uzun yıllar sürgün hayatı yaşayan fikir-sanat işçisi Livaneli; Türk-Yunan ilişkilerinin zor dönemler yaşadığı 1980’li yıllarda Türk-Yunan Dostluk Derneği’nin kurucularından biri oldu. 1996-2016 yılları arasında UNESCO İyi Niyet Büyükelçisi olarak görev yaptı. 2002-2006 yılları arasında ise milletvekili olarak TBMM’de yer aldı.

Türkiye müzik, kültür, fikir ve siyaset sahnesinde vazgeçilmez bir yeri olan Zülfü Livaneli, düşünsel ve edebi üretimine halen yaşadığı İstanbul’da devam etmekte.

Künye

Yayın Direktörü: Gülşen İşeri

Editör: Gökçe Şenoğlu

Son Okuma: Ezgi Hotalak

Resimleyen: Aykut Aydoğdu

Kapak İllüstrasyonu: Aykut Aydoğdu

Kapak ve Sayfa Tasarımı: Şenol Alanbay

İlgili Haberler